Pagina's

dinsdag 6 september 2011

MAC productie codesOnderop MAC producten zit de naamsticker. Op de naamsticker zie je ook een code, dit is geen kleur code maar een productiecode. Aan deze code kan je zien hoe oud je MAC product is (en hoelang hij in de winkel ligt).

De code bestaat altijd uit 3 letters en/of cijfers. Voorbeeld: AB8, C49 etc.

De code begint altijd met een letter A,B of C.
A = eerste batch (eerste keer dat de fabriek het product maakte).
B = Tweede Batch (tweede keer dat de fabriek het product maakte).
C = Derde of ... batch.

Daarna komt een cijfer of letter.
1 = januari,
2 = februari,
3 = maart,
4 = april,
5 = mei,
6 = juni,
7 = juli,
8 = augustus,
9 = september,
A = oktober,
B = november,
C = december.Als laatste komt er altijd een cijfer.
Deze cijfer staat voor de laatste cijfer van een jaartal. 1 kan dus staan voor 2001 of 2011. Producten van 2001 liggen niet meer in de winkel, dus is het 2011. Op internet kan je natuurlijk wel een product kopen van 2001. Houdt hier rekening mee. Mijn Rebel lipstick heeft productiecode A31 en is dus gemaakt in een eerste batch, in maart 2011. Als een product een vreemde code heeft, dus meer cijfers of alleen maar bestaan uit letters, dan heb je te maken met een nepproduct van MAC. Als een MAC product word aangeboden met alleen de code en zonder naam op de sticker, dan heb je ook altijd te maken met een nepproduct. De cijfer staat altijd gedrukt of gestampt op de naamsticker.

Handig om te weten toch? Ik vind het zelf vooral handig voor online aankopen, eindigt een code met bijvoorbeeld een 2 of 3 dan koop ik hem niet, dit betekend namelijk dat het product 9 of 8 jaar oud zou zijn. Niet zo smakelijk naar mijn idee. Een lipstick heeft trouwens een houdbaarheid van 2 of 3 jaar, maar ik gebruik altijd mijn ogen en neus om te kijken of make-up producten nog goed zijn. Natuurlijk kan je de houdbaarheidsdatum als richtlijn gebruiken. Heeft je make-up product een rare geur, hup weg dr mee! Is de kleur veranderd of niet meer egaal, hup in de prullenbak!