Borstkanker openbaart zich in vele gevallen in een knobbeltje in de borst. Veel vrouwen ontdekken zo'n knobbeltje bij toeval anderen omdat ze regelmatig hun borsten controleren. Je borsten controleren wordt Borstzelfonderzoek genoemd.
De kans op overleving wordt mede bepaald door het stadium van de ziekte. Daarom is het belangrijk dat borstkanker vroegtijdig wordt ontdekt. Wanneer vrouwen 50 jaar worden krijgen ze één keer in de twee jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek. In het bevolkingsonderzoek worden vrouwen gecontroleerd op borstkanker. Maar vele vrouwen die borstkanker hebben zijn jonger dan 50 jaar. Daarom is het belangrijk dat je af en toe je borsten controleerd naar veranderingen.
Wanneer borstonderzoek?
Als je rond je 18e jaar begint met een maandelijkse zelfonderzoek, leer je je borsten kennen en neem je sneller veranderingen waar. Onder de 18 jaar is het normaal als je borsten veranderen, je zit namelijk nog in de groei en je hormoonhuishouding veranderd. Daarom kan je het beste boven de 18 beginnen met borstzelfonderzoek. Je kunt een borstzelfonderzoek het beste één week na je menstruatie doen, in deze week zijn je borsten het gemakkelijkste om te onderzoeken. Tijdens of voor je menstruatie kunnen je borsten gezwollen of gevoelig zijn, en daardoor is het moeilijker om veranderingen waar te nemen.
Wat moet je voelen/zien?
Als eerste, iedere vrouw heeft andere borsten. De één heeft platte borsten, de andere heeft ronde borsten of hangende borsten. Bij de ene zijn de tepels naar binnen getrokken en bij de andere staan ze naar buiten. Het kan zijn dat je borsten van elkaar verschillen. Meestal zijn je borsten niet gelijk. De één kan groter of ronder zijn dan de andere. Bij de ene vrouw kan dit verschil meer zijn dan bij de andere vrouw. Hier hoef je je dus niet druk om te maken.
Bij het bevoelen van je borsten zal je merken dat ze onder je gladde huid wat bobbelig aanvoelen, dit zijn je melkklieren. Op de onderste plaatje kan je zien hoe een borst er van binnen uit ziet.
Hoe ga je te werk?
De volgende afbeeldingen zijn fragmenten uit het brochure 'Borstzelfonderzoek' van KWF kankerbestrijding.
Wanneer is het mis en moet je naar de huisarts?
Het meest voorkomende verandering in een borst is een knobbeltje. Het gaat hier dan om een verdikking die anders aanvoelt dan die bobbeligheid die je normaal voelt. Knobbeltjes kunnen verschillend aanvoelen. Vaak is het een plekje in de borst dat iets stugger of hander is dan de rest van het weefsel. Soms is het knobbeltje kogelrond en glijdt het tussen je vingers als een knikker. Meestal doen dergelijke knobbeltjes geen pijn.Andere afwijkingen kunnen zijn:
- Een verdikt strengetje naar de tepel.
- Deukjes of kuiltjes in de huid.
- Een sinds kort ingetrokken tepel.
- Een verandering aan de tepel waarbij verschijnselen optreden als roodheid, schilfertjes een soort van eczeem.
- Vocht uit de tepel (waterig, melkachtig, groen van kleur of bloederig).
- Pijn in de borst waarook het klierweefsel iets anders aanvoelt.
- De borst voelt warm aan en is rood van kleur. Soms ziet het huid eruit als een sinasappelschil.
- Een zweertje van de huid dat niet goed geneest.
Mocht je meer willen weten over dit onderwerp, kijk dan op http://www.borstkanker.nl/. De afbeeldingen en informatie in dit artikel heb ik via http://www.borstkanker.nl/ en uit het brochure van KWF kankerbestrijding verkregen. Klik hier om het brochure te downloaden.